Apa Kata Dentist Tentang BRACES : Episod aku dan kawan kawan

Selesai je kelas,kami berlima terus ke Klinik Pergigian Lee di Kemaman..kami bukan sakit gigi tapi kami ingin tahu sedikit sebanyak tentang braces.sebab InsyaAllah kemungkinan kami akan menjadi warga braces . so nak suruh la Dentist tu check gigi kiteorang ni . dikenakan bayaran RM10 sahaja..hanya RM10 aku dapat tahu semua masalah gigi aku,dan dapat tahu kos perbelanjaan untuk braces bagi gigi aku ni..wahhh topik gigi pulak .


kami menunggu lama.sebab doktor utamakan customer yang buat appointment dulu,kami ni baru datang so kena la tunggu.semangat punya pasal.ada dalam satu jam lebih menunggu nya.



sementara mengisi borang,kawan aku si Tengku ni sempat lagi berposing dengan kakitangan klinik tu.Pada awalnya si akak manis tu malu malu tapi apabila dipaksa oleh kami semua maka dengan selambe nye senyumm kearah camera..tetttt !terima kerana memberi kerjasama



Sesungguhnya membaca itu amalan mulia.so sementara menunggu aku baca la akhbar yang disediakan aku pun tak tahu zaman bila akhbar tu..heee


Kat bawah ni ada aku nak kongsikan kos penggunaan braces..maybe harga tidak sama dengan klinik klinik yang lain.tapi ini harga bagi klinik yang aku check ! heee


Kos Bagi Braces : Nilai terkini..tahun 2012 
Jumlah Besar : RM4500.00
Acuan : RM500.00
Pasang : RM2000.00 + RM25 (bayaran for product after tamat penggunaann braces
Bulan bulan kalau nak bayar kebiasaanya student la kan,kalau yang jenis harta tak habis..cash je ler...heee.bulan bulan..dalam RM200.00 - RM300.00 makin sikit harga bayar bulan bulan,lagi lama tempoh bayarnya.


contoh apabila memakai retainer

contoh retainer


Kos selepas tamat penggunaan braces:
Selepas tamat penggunan braces contohnya dah 3 4 tahun.
Retainer :iaitu pendakap gigi..yang dikhaskan..(lepas buang braces) ada dua jenis 
WINE : RM300.00 (yang biasa) , INVISIBLE: RM400.00 (luar biasa)

Retainer amat penting selepas penggunaan braces sebab kalau kita tak amalkan retainer ni,selepas tamat tempoh pakai braces.gigi kita kemungkinan besar akan rosak balik.so memang kena pakai.

Kos Bagi jenis jenis masalah gigi
Tampal : satu tampalan RM70.00
Cuci & polish : RM70.00 - RM140.00
Minor Surgery/pembedahan kecil (cabut gigi gerahang bongsu) : RM450.00 -RM 650.00


Pertama : Doktor akan check gigi kita,jika ada yang perlu ditampal,dicabut,masalah dengan gigi gerahang bongsu,gigi rosak.atau gigi yang memerlukan rawatan saraf or polish....kita akan diberitahu dan harus disettlekan terlebih dahulu..sebelum memulakan pemakaian braces.contohnya macam aku..kena cabut gigi gerahang bongsu kiri dan kanan sebelum memakai braces..seteruk mana pun gigi kita RM4500.00 dikenakan..harga tetap..btw.kalau nak murah..RM1.00 je cabut ke or tampal ke.pergilah ke Hospital kerajaan..

Kos yang aku kena bayar cash pada pihak klinik ialah RM3680.00 kerana aku kena cabut gigi dua batang ,tampal gigi 3 batang,cabut gigi gerahang bongsu 2 batang kiri dan kanan dan polish gigi ! wahhh banyak kan kos dia heeee....Total : RM3680.00(cash wajib bayar) dan RM200 untuk bulan demi bulan

Aku kongsikan maklumat ni berdasarkan apa yang dentist tu bagitahu kat aku.heee..salah dan silap mintak ampun sebab aku bagitahu tentang kos Klinik Pergigian Lee Kemaman.ataupun lebih kurang la dengan kos kos klinik swasta yang lain...btw artikel ini sebenarnya sebelum ramadhan.

*Gerahang or Geraham? aku tak reti nak eja. haha maaf ye


20 comments:

  1. mahal juge ye braces nih...hihi

    **xpnah tau sbb xde org tdkt yg pki braces nk tnye...hihi

    ReplyDelete
  2. dulu ade member pakai .. 2 orang .. dye dapat harga student .. dalam 1k lbih .. tapi mintak bantuan semua .. just RM500 sahaja .. ingat nak buat jugak .. tapi takut kalau kena cabut .. HUHU

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy bakal bergigi besi.buat kt ukm. harga only RM210 include everythings dr awal x-ray sampai retainer.tapi yg tak best which is kene cabut gigi.skrg dah cabut 2 batang.now, tgu nak cabut gigi geraham bongsu. minor operations.so scaryy.

      Delete
    2. Tapi dekat ukm kene Q lama.sy bru nk dftr mesti lama.swasta xmmpu sbb student..hurm...konfius

      Delete
    3. Salam nak tanya kalau buat kat kerajaan n trmasuk dlm waiting list, If xpergi buat check up gigi sbelum pasang braces xpe ke? Or xkan dpanggl?

      Delete
  3. mira : yup mahal.hehehe..xpe2..ni tasya bgthu dh ni.hehe

    ReplyDelete
  4. fatin : yep..ad jugak cmtu..hrga student..kat sini nk dpt hrga stdent ssh oo...tasya pun tkut cbut..hehhee

    ReplyDelete
  5. thanks for the info..
    sblm ni tak sure sal kos,skrg dh taw :)

    ReplyDelete
  6. miss fifi : hehe most welcome dear:)

    ReplyDelete
  7. woww..gigi die ade pagar besi la..
    heee
    selamat bepuase.:)

    ReplyDelete
  8. tringin na pkai...tp 0ngk0s nya bel0m cuk0p lewww

    ReplyDelete
  9. braces nie mmg kena pakai atas bawah yer ?

    ReplyDelete
  10. braces nie mmg kena pakai atas bawah yer ?

    ReplyDelete
  11. braces nie mmg kena pakai atas bawah yer ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tk smestinya, tgk kedudukan pd gigi.. tapi kalau nk atas je, byrn same je...

      Delete
    2. Tk smestinya, tgk kedudukan pd gigi.. tapi kalau nk atas je, byrn same je...

      Delete
  12. Arif yazid . tengok keadaan..tapi biasanya..kena pakai dua dua.sebab bayaran dia sama walaupun pakai atas sahaja..atau pakai bahagian bawah sahaja..tapi better pakai atas bawah la :)

    ReplyDelete
  13. nk gosok gigi adalh perkara yg paling menyeksakan bila pakai braces..

    ReplyDelete
  14. Excuse me..kalau dekat ukm tu ..student ukm je ke dapat murah?

    ReplyDelete

Merapu la apa yang patut ya

 

Copyright © 2012 Reserved to Cik Tasya merapu Design with love by CikBulat